Oaza MBDR

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#61 2008-03-12 20:00:44

Alex

Zbanowany

8362585
Call me!

Re: MAŁA REFLEKSJA...

a wedlug mnie Ks Anonim sie przyznal kim jest ale nie bede tego mowic... bo moga to byc pochopne wnioski

"Odi et amo"
nienawidzę i kocham...

Ale my wiemy, ze nom nic tak ducha nie krzepi, jako muzyka, jako śpiyw. Niekze teroz ponad nami popłynie duch pod postaciom muzyki, a my se na tej muzyce siednijmy i razym z tom muzykom podnieśmy nase myśli ku niebu. (ks. J. Tischner)

#62 2008-03-12 20:04:54

Alex

Zbanowany

8362585
Call me!

Wojtusiu kochany zobacz sobie na to pewne zdjatko o ile masz ochote i odpowiedz sobie na pytanie ktore mi postawiles wczesniej
http://nasza-klasa.pl/school/183294/56/photos/6
w ostatnim rzedzie po prawej strnoie jestes TY a jakby to uznac za srodkowy rzad kolo Anieszki stoi Monika i co nie widziales jej na oazie nigdy ale to nigdy...

Ostatnio edytowany przez Alex (2008-03-12 20:05:55)

"Odi et amo"
nienawidzę i kocham...

Ale my wiemy, ze nom nic tak ducha nie krzepi, jako muzyka, jako śpiyw. Niekze teroz ponad nami popłynie duch pod postaciom muzyki, a my se na tej muzyce siednijmy i razym z tom muzykom podnieśmy nase myśli ku niebu. (ks. J. Tischner)

#63 2008-03-12 20:21:27

nashi

Zbanowany

!!!! litości !!!!
Muszę chyba zalatwić Wam kurs czytania ze zrozumieniem - juz rozumiem dlaczego egzaminy gimnazjalne, matury itd. wychodza tak slabo

Przeczytaj sobie kochana te posty jeszcze raz - Monika = jubilatka - tak ma na imie osoba ktora zorganizowala osiemnastke ....

Swietoszek - bron obosieczna ? Nie bardzo jednoznacznie bohater udaje poboznego i robi "jaja" np. lezac krzyzem przed kosciolem a w rzeczywistosci jest zlodziejem itd. - moralnosc katolikow

Nauczyciel to nasz skarb więc zakopmy go głęboko

#64 2008-03-12 20:24:51

Sebastian

Zbanowany

nashi napisał:

6. Co do kolejnych postów - no cóż  zgadzam się z Wami poza jedną rzeczą - z przykazań NIKT dyspenzy udzielić nie może - musiało to być zrobione na innej zasadzie.

Jeszcze to mi się rzuciło w oczy... Błąd. ;] Skoro od przykazań nie można udzielić dyspensy, to od czego można? ;]

Nashi, jak już załatwisz innym ten kurs, to załap się i Ty. Przeczytaj raz jeszcze. ;]

#65 2008-03-12 20:26:14

nashi

Zbanowany

sprostowanie dla Sebka - Swietoszek dotyczyl tych ktorzy do RŚŻ należą
a Liebe rzeczywiscie pisze mądrze - w mojej ocenie - przede wszystkim ma wlasne zdanie a nie powtarza po redaktorach pewnych gazet nie sztuka jest powtorzyc po kims ale wypowiedziec sie osobiscie

a kto Ty byc Sebus??
How old are you??

#66 2008-03-12 20:28:36

nashi

Zbanowany

od masy rzeczy - najczestsza - piatkowy post od pokarmow miesnych przykazaniem nie jest i z takich rzeczy wlasnie sie zwalnia
a z przykazan nie mozna - wyobrazasz sobie - ks. biskupie chce kogos zabic prosze mi udzielic dyspenzy

#67 2008-03-12 20:29:20

Sebastian

Zbanowany

Dobrze, ale ks. Anonim użył go w stosunku do organizatorek imprezy. Ja natomiast jestem przekonany, że można by go użyć także w stosunku do paru osób potępiających je.

Age doesn't matter.
Kto ja jestem? A co chcesz wiedzieć?

#68 2008-03-12 20:31:40

Sebastian

Zbanowany

Nashi, przepraszam, Ty jesteś katolikiem? Należysz do KRK? Bo jeśli tak, to jest przykazanie, które traktuje i o poście od pokarmów mięsnych i o zabawach. Skąd taka wybiórczość?

4. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach

#69 2008-03-12 20:32:32

nashi

Zbanowany

no nie ........ a w zyciu
organizatorow imprezy na tym forum nie ma (nie liczac jednej osoby)
to sie tyczylo pozostalych - czyli tych ktorych nie wymienil wczesniej - tak to rozumiem - all\{moniczka,nashi,szirin,liebe} - tak mi sie wydaje

#70 2008-03-12 20:36:19

nashi

Zbanowany

Dyspensa (łac.) to w Kościele rzymskokatolickim zwolnienie od obowiązujących przepisów prawa kościelnego w przypadkach szczególnych.

Dyspensy może udzielić papież każdemu ochrzczonemu od wszystkich ustaw kościelnych, biskupi ordynariusze — jedynie od prawa diecezjalnego członkom diecezji. Dyspensa może być też udzielona przez przełożonych zakonnych — od ustaw zakonnych swoim podwładnym.

nie uscisliłem - chodzilo mi o dekalog - tylko Papiez moze np. z przykazan koscielnych (w koncu sam je ustanawia) + biskupi oczywiscie

p.s. co oznacza skrot KRK bo nie zalapalem

#71 2008-03-12 20:38:26

Sebastian

Zbanowany

Nashi, ależ to zupełnie na jedno wychodzi. Ksiądz użył do all\{A}, a ja twierdzę, że w zbiorze A znalazłby się ktoś kto dostałby tym mieczem.
A skoro tych osób nie ma na forum, to ładnie z Waszej strony... To się chyba nazywa obmawianie, prawda? Ale gdzieeee my tylko rozmawiaaaaamy i uczymy się na cudzych błęęęęęęędach....

Jejku, udzielając dyspensy od wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych czy też od udziału w zabawach proboszcz udziela dyspensy od konkretnego przykazania kościelnego, jasne?

KRK - Kościół Rzymsko-Katolicki.

#72 2008-03-12 20:40:16

moniq

Zbanowany

5867749

no i widzisz Wojtek, cały czas Ci mówiłyśmy z Ashely, że piszesz niejasno i się plączesz... z tego co pisałeś cały czas wynikało że mówiąc o Monice która na oaze nigdy nei chodziła masz na myśli mnie...
czy powinnam zadzwonic do uczesników, do kazdego z osobna? nie sądzę, żeby to miało sens, ja chciałam wywołac dyskusję, a raczej zastanawiałam się, czy ona w ogóle zaistnieje. zastanawiałam się, bo gdybym napisałam tamten post zupełnie bez podstaw, to przeszedł by on zupełenie bez echa, ewentualnie ktoś by napisał, ze się czepiam i nie mam racji. a dyskusja przybrała taki obrót, że widac, że nie czepiałąm się bez powodu. i przeczytajcie sobie jeszcze raz post, ktory napisałam w ostatni piątek. czy ja w nim kogoś imienne ochrzaniłąm, oceniłam, osadziłam, wymieniłam z nazwiska? NIE. zadałam kilka pytań i tak jak powiedziałam, włożyłam kij w mrowisko, to od Was zależało jak się potoczą losy tych kilku zdań...
a poza tym to świat, kraków, kozłówek jest naprawdę mały i informacje krążą najróżniejszymi drogami... zakłądam, że dziś doszła do mnie prawdziwa wiadomośc, że impreza nie była cicha i skromna, ale była połączona jeszcze z urodzinami drugiej osoby, ktora jak właśnie się dowiaduję ma na imię tak, jak ja... więc śmiem zakładac, że w tej knajpie było spokojnie kilkadziesiąt osób. dlatego ciężko mi uwierzyc, że panowała pełna umartwienia i refleksji (tylko nie róbcie znowu słowotwórstwa!!!!) atmosfera. i naprawdę uważam, że nie czas na takie imprezy, za tydzień już święta, wszystko się da przełożyc, jeśli się chce.
nie utożsamiam się ze świętoszkiem z prostego powodu: pracuję w katolickim medium, o czym większośc z was wie, a to możecie wierzyc, gwarantuje konkretną, solidną formację duchową, powiedzmy, że to jest pogłębiona kontynuacja lat spędzonych na oazie. i to do czegoś zobowiązuje.
gdybym pytała każdego z osobna (co też z kilkoma osobami uczyniłam), to na pewno nie wyniknęłaby dyskusja o swoim albo i nie tylko swoim sumieniu... a chociaż była ona burzliwa, to w jakimś stopniu zmusiła wszystkich do myślenia. o to mi chodziło, O MAŁĄ REFLEKSJĘ!!!! NIE O JADOWITĄ WYMIANĘ CIOSÓW!!!

#73 2008-03-12 20:42:02

nashi

Zbanowany

nie baldzo bo proboszcz nic do tego nie ma only bp w diecezji lub papiez dla wszystkich
jak widzisz ja nie obgadywalem wrecz przeciwnie - mam troszke inne zdanie na ten temat
w azdym badz razie Moni na tym forum nie ma na pewno i jak to sama powiedziala zwisa jej to

#74 2008-03-12 20:45:07

moniq

Zbanowany

5867749

Sebastian - kimkolwiek jestes - dzięki za przytoczenie pełnej tresci przykazania!!!! szkoda że do tej pory sama na to nie wpadłam... "Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach"
dokładnie o to mi chodziło od samego początku!!!! powstrzymywac się od udziału w zabawach. a ja właśnie chciałam, żeby to wyszło z tytułowej refleksji, bo jak na razie to wychodzilo wybiórcze traktowanie tego, co wyznajemy i czym się kierujemy. powinniśmy kierowac?
a swoją drogą, jakim sposobem link do naszego forum się tak szybko rozchodzi na różne strony?

#75 2008-03-12 20:47:29

Sebastian

Zbanowany

Tak, tak... Poseł Palikot też tylko pytał czy prezydent ma problemy z alkoholem... ;]
No dokładnie, informacje krążą najróżniejszymi drogami, a Ty dałaś im kolejną drogę owego krążenia. ;]
Za tydzień święta? To kiedy ta impreza była??
Skoro pracujesz w medium, nieważne czy katolickim czy ateistycznym, naukowym czy młodzieżowym, to powinnaś znać podstawowe zasady socjologii. A ich znajomością nie popisałaś się zakładając ten topic i pisząc pierwszy post w takim tonie, w jakim napisałaś.
Nashi, poszukasz sobie sam przepisów dotyczących dyspensy udzielanej przez proboszcza czy muszę to ja zrobić?
Moniq, proszę o obiektywną definicję zabawy.

Stopka forum

RSS