Wypowiadajcie się co planujecie po szkole średniej, albo po gimnazjum. Warto się podzielić i a nóż widelec pomóc innym w rozeznaniu swojej przyszłości
moze ktos komus doradzi w czym jest dobrym i moze rusz ta osoba cos zmieni w swoim zyciu na poczet lepszych celi ??
Wczoraj dostałam propozycję pojechania do Holandii za rok, to będzie już po maturze. Nie wiem co robić... czy studia? czy policealna? ;/ Studia=5 lat i niby wykształcenie, policealna= 2 lata i nibywykształcenie i zawód ;/ Co lepsze?
zawsze mozna zrobic obie rzeczy czyz nie mam racji najpier policealna bedizesz miala zawod znajdziesz prace chodzby taka zeby miec troche kasy pojdziesz na studia i sama bedziesz mogla za nie placic a nie bedziesz na czyim utrzymaniu
Tylko kurcze nie zawsze jest powiedziane, że mi się to opłaci. A poza tym co lepsze praca w aptece (technik farmaceutyczny) czy masażysta?? wtedy to juz nie bedzie 5 lat albo 2 tylko 7 albo nawet 8 ;/
kurcze....
moja odpowiedź jest prosta, zawsze można robić dwie rzeczy na raz... ja dopiero po dwoch latach studiow właściwych poszłam na drugi kierunek i bardzo dużo osób z mojego roku tak zrobiło, dzięki czemu ammy teraz podwójne wykształcenie. mnie dodatkowo ten drugi kierunek pozwolił na znalezienie pracy i od połowy czwartego roku już pracowała. bo niestety potwierdzam znaną prawdę: tytuł magistra niewiele daje, podwójne wyksztłacenie już prędzej, a do tego jeszcze staże i załatwiane na własną rękę praktyki w zawodzie, na który się poluje. inna strona medalu to to, że czasem jest się tak wyrąbanym, że się pada na mordkę... ja dopiero od miesiąca odżywam jak się obroniłam i teraz już tylko spokojnie pracuję. w każdym razie zdawanie na obie rzeczy czyli studia + coś do tego jest dobrym pomysłem, potrzeba potem tylko dobrej organizacij czasu i systematyczności żeby niczego nie zawalić
nie potrafie Ci doradzic.. choc patrzac na to co piszesz.. czy naprawde chcialabys byc farmaceuta? wez pod uwage, ze nie jest to zbyt spontaniczny zawod.. a masazysta.. kto wie.. to zalezy od tego jaka jestes i co lubisz.. a co do tego czy policealna, czy studia.. zawsze chciałoby sie te studia ukonczyc, ale na dzien dzisiejszy chyba bardziej oplacalne sa jednak policealne.. w chorym kraju ciezko podejmowac tak trudne decyzje..